4 sfaturi istețe pentru copii responsabili financiar

În ultimii ani, din ce în ce mai mulți părinți din România consideră relevantă educația financiară și își doresc să se asigure că cei mai mici membri ai familiei primesc informații corecte, relevante și mai mult, că aceștia cresc știind cum să se ocupe de finanțele personale în mod corespunzător.

Unele dintre școlile de stat și private le oferă elevilor cursuri opționale de educație financiară, însă o educație sănătoasă începe și trebuie să se dezvolte și acasă.

Cum să îi ajutați eficient pe copii sau adolescenții din familia dumneavoastră? Încercați una dintre aceste patru tehnici istețe atunci când decideți că este timpul ca aceștia să învețe cum să se ocupe responsabil de bani:

  • Părinții sunt cele mai importante modele pentru cei mici. Exemplul personal este extrem de important atunci când vorbim despre educație, iar domeniul financiar nu face excepție. Dacă doriți cu adevărat ca cei mici să dobândească primele cunoștințe în domeniul financiar chiar de la o vârstă fragedă, gândiți-vă ce înseamnă să fii responsabil financiar și cum puteți întruchipa acea imagine. Acest lucru înseamnă a nu avea datorii excesive, acordând prioritate economiilor, precum și stabilirea unui buget lunar și respectarea acestuia.
  • Jocurile stimulează gândirea strategic-financiară. Contrar credinței populare, nu toate jocurile de societate sau jocurile video sunt nocive pentru copii atâta timp cât sunteți alături de ei, le monitorizați atitudinea și comportamentul din timpul jocului și le oferiți explicații sau îi îndrumați. Jocuri precum Monopoly oferă o introducere sănătoasă în educația financiară și îi învață pe cei mici despre planificarea pentru viitor, calcularea procentelor și a ratelor dobânzilor și aritmetică simplă. Altele, cum ar fi Starcraft, Sim City și Europa Universalis, învață jucătorii cum să gestioneze cu atenție resursele, să se adapteze la o societate ce se modifică în mod dinamic și cum să stabilească obiective relevante pentru viitor.
  • Telefoanele smart pot deveni cei mai buni aliați. Adolescenții iubesc comoditatea oferită de telefoanele inteligente, iar platformele de social media precum Facebook și Instagram sunt populare datorită modului intuitiv de utilizare. Lecțiile de educație financiară nu ar trebui să fie diferite. Recomandați-le copiilor aplicații precum Mint, Level Money și You Need a Budget, iar acestea le vor permite să își vizualizeze finanțele și obiceiurile de cumpărare, oferindu-le sugestii utile și alte lecții financiare importante.
  • Eșecurile sunt și ele lecții importante. Nimeni nu este imun la obstacole financiare. Chiar dacă vă veți învață copiii tot ce știți despre gestionarea finanțelor personale, acest lucru nu va fi suficient pentru a-i proteja de situațiile contextuale mai puțin plăcute cu care se vor confrunta de-a lungul timpului. Fie că este vorba despre graba de a achiziționa o haină la preț întreg deși sezonul promoțiilor este aproape, la a nu putea strânge banii pentru o bicicletă nou, la vârste mici, fiecare eșec financiar este o lecție extrem de importantă, iar pedepsele trebuie să fie înlocuite de concluzii.

Așa cum concluzionează analiștii financiari, actuala generație de copii se va confrunta cu multe probleme monetare pe care părinții și bunicii lor nu au fost nevoiți să le gestioneze, de la costurile uriașe ale studiilor universitare și post-universitare, la problema pensionării și multe alte asemenea. Având în vedere provocările lumii moderne, educația financiară devine cu adevărat esențială.

Share: