Cea mai buna pizza din lume
Napoli, binecunoscut ca fiind originea spirituala a pizza. Se poate ca la fiecare colt din acest oras italian sa intalnesti cea mai buna pizza pe care ai gustat-o in viata ta. Asta pana la urmatoarea degustare. Poti petrece zile in sir acolo, prelevand probe de sfogliatelle in splendide magazine vechi de patiserie, delicate sardine prajite in friggatorii sau ciocolata calda de la cafenele, insa cele doua ore asteptand la coada pentru cea mai buna pizza din oras te va rasplati cu un gust neasteptat, la fel de placut ca o plimbare de dupa-amiază in Pompei.
Aici, Starita, locul unde un tanar italian a cucerit-o pe Sophia Loren in celebrul film L’oro di Napoli, produce inca faimoasa pizza Montanara, iar Brandi, locul in care se pretinde a fi fost creata pizza Margherita in onoarea reginei Savoy, inca serveste pizza cu aceasta semnatura.
Mai mult, in Napoli, pizza are un fel de sens secundar, o insemnatate in plus. Ea face trimitere la campuri verzi, peisaje salbatice cu vulcani, plimbari lungi de duminica. Pizza poate fi gustul esential al orasului, insa gustul depinde de rosiile care cresc pe pantele din apropierea Vezuviului, de mozzarella facuta din lapte de bivolita crescuta lanaga sau de parfumul uleiului de masline din plantatiile de pe deal.
In ultima vreme, s-a tot raspandit zvonul despre o pizza servita la Pepe in Grani, undeva cam la o ora de mers in nord est de Napoli, in vechiul oras roman Caiazzo. Bucatarul de acolo a gatit ani intregi pentru pizzeria familiei sale, o pizzerie care se afla la cativa metri mai incolo de cea de deschisa chiar de el, recent inclusa in circuitul international al bucatarilor celebri. O pizzerie despre care acest bucatar, aflat la a treia generatie, spune ca s-a nascut din foamea familiei sale. Ei bine, desi nu este mai veche de 20 luni, aceasta pizzerie din Caiazzo atrage deja o mare parte din clientela de weekend de la distante mari chiar fata de Roma. Aluatul sau este prelucrat la mana, framantat in cutii de lemn, lasat la dospit cu orele si nu la frigider, cu ingrediente proaspete: carnati din carne de porc, ulei de masline si mozzarella Bufala, toate provenite din regiune. Pepe ofera chiar si meniuri de degustare, care includ pizza Margherita, pizza cu scamorza si ceapa din satul Alife din apropiere, pizza acoperita cu naut local incomparabil, cu capere si dulce anso, cu smochine si branza tare sau cu cartofi si plante medicinale de munte. Vei gasi ingrediente si umpluturi similare si in alte restaurante locale, insa nu la aceasta calitate sau din aceeasi provenienta. In pizza lui Pepe se afla toate aromele din Campania. Mai mult, impreuna cu un agronom, acesta lucreaza chiar la revitalizarea soiurilor locale vechi de cereale.