7 trucuri pentru a evita risipa de alimente de la mesele de sărbători

Mesele de Crăciun ale românilor sunt întotdeauna îmbelșugate astfel încât fiecare membru al familie să se simtă răsfățat și să regăsească preparatele preferate. Însă, de cele mai multe ori, chiar și atunci când prietenii vin la masă, preparatele și alimentele nu sunt în totalitate consumate.

  1. Multe din mâncărurile pentru Crăciun se păstrează foarte bine în congelator. Vă puteți ușura munca pregătind în avans aluatul pentru prăjituri, biscuiți și umplutura de sarmale etc. În plus, puteți să vă pre-pregătiți și cartofii pentru garnitură – curățați-i, fierbeți-i pentru câteva minute, scurgeți-i, lăsați-i să se răcească și apoi congelați-i pe o tavă de copt.
  2. De Crăciun vă puteți găsi în situația de a găti pentru mai multe persoane decât sunteți obișnuite. Evitați să pregătiți prea multă mâncare, fiind atente la rețete și respectând proporțiile. Pe anumite site-uri găsiți și aplicații care vă calculează porțiile de mâncare.
  3. Ordinea în frigider vă va ajuta să știți exact ce produse aveți, de aceea încercați să vă păstrați alimentele în ordinea perisabilității. Dacă știți că nu veți consuma produsele în timp util mai bine le congelați. Așa se vor păstra mai bine.
  4. Dacă vă rămân bucăți de pește sau friptură, împachetați-le bine și țineți-le la rece. Apoi le puteți consuma ca atare sau folosindu-le în alte feluri de mâncare (salate, sandwichuri etc.)
  5. Pâinea nu se păstrează mai proaspătă în frigider. De fapt, se alterează mai repede. Cu toate acestea, pâinea se păstrează perfect în congelator. La fel și multe alte produse de panificație precum lipii, covrigi sau chifle.
  6. Gândiți-vă din timp la felurile de mâncare pe care le veți servi de Crăciun, planificând ingredientele de care aveți nevoie. Pornind de la felurile de mâncare stabilite, căutați idei de a folosi resturile.
  7. La mesele cu familia sau prietenii, încurajați-vă musafirii să se servească singuri – astfel își vor lua cantitatea și felurile de mâncare dorite. Resturile pot fi porționate și congelate – vă vor fi de mare ajutor atunci când nu aveți timp să gătiți.

Economisiți timp și bani și evitați risipa de alimente pentru aceste sărbători planificând în avans și urmând sfaturile noastre privind economisirea alimentelor.

Share: