Diferenta dintre crearea unui website versus promovarea acestuia

Constat cu stupoare ca in 2022 lumea inca se plange ca desi au un site pentru afacerea lor acestia nu au nici o comanda sau nici un telefon care sa vina de pe internet. Inca nu se face diferenta dintre crearea unui site si promovare siteului in google si alte motoare de cautare.

Nu sunt programator de meserie dar cochetez si cu programarea si crearea de website-uri. Constat cu stupoare ca desi explic fiecaruia in parte ca  ma ocup doar de crearea siteului lor si NU de promovare, primesc saptamanal telefoane cu intrebarea Ce se intampla? Nu m-a sunat nimeni de pe internet?

Pentru promovarea unui website (SEO) este alta discutie, separata, alt buget, alt time-frame.

Crearea unui site si promovarea acestuia sunt doua lucruri total diferite. Partea de creare este indeplinita de catre un programator si un web designer, acestia se axeaza strict pe partea de cod si de imagine vizuala dupa indicatiile clientului.

Procesul de promovare este mai complex si mai costisitor decat crearea lui, mai ales daca este vorba de branding, de acest lucru se ocupa agentii de publicitate si optimizare pentru motoarele de cautare (SEO).

In Romania se intampla un fenomen, deseori dupa ce prezinti o oferta unui client acesta are grija sa negocieze la pret ca mai apoi sa iti mai dea cateva taskuri de facut, in aceiasi bani.

Dupa terminarea proiectului se acorda conform contractului incheiat un termen de 30 de zile timp in care programatorul ii asigura suport. Acest lucru inseamna ca daca clientul doreste sa aduca modificari minore siteului existent programatorul se va ocupa de acest lucru.

In momentul in care are un site functional, clientul de obicei merge sa isi mai cumpere un telefon, sa aibe doua – doar acum are site, o sa fie sunat non-stop.

Trec zilele si programatorul se trezeste cu un telefon de la fostul client pe motiv ca nu ii functioneaza siteul. Intr-o fuga programatorul incepe sa caute sursa problemei. Dar stai, acesta nu gaseste una, totul e functional si la locul sau. Cand se intreaba clientul ce problema are, acesta ii spune:

Mi-ai facut siteul de 3 zile si eu nu am primit nici un telefon, ia uitate pe acolo, vezi ce ai stricat.

De obicei reactia este:

Depinzand de complexitatea siteului creat preturile variaza de la 500 de euro pana la 6-7000. Aici discutam de bugete prestate de Freelnceri si NU de companii.

Odata ce ai site-ul creat acesta este posibil nici sa nu fie indexat de catre google daca tu nu il “ajuti” prin crearea unui sitemap, inscrierea in google, yahoo, bing si asa mai departe.

Cum spuneam de promovare se ocupa firmele de optimizare si promovare, acolo bugetul este altul, de obicei mai mare decat cel platit pentru crearea unui site.In teorie lucrurile sunt simple, programatorul iti face siteul , o companie de branding / SEO se ocupa de promovare si abia apoi o sa primesti telefoane si comenzi de pe internet.

Concluzie

Acest articol este o “informare” pentru cei care vor sa plateasca 200 de lei pentru un website si apoi sa aiba comenzi nelimitate, programatorii si cei in domeniu se confrunta zilnic cu probleme explicate mai sus deci ceva compasiune baieti si fete !

Poate reusim sa invatam piata Romaneasca diferenta dintre crearea unui site si promovare site in motoarele de cautare.

Share: