Pizza prajita. Curiozitate sau delicatesa?

Prajitul este o metoda de gatit in care produsele alimentare sunt imersate in grasime fierbinte, de exemplu ulei. Prajitul este clasificat ca o metoda de gatit uscat, deoarece nu se utilizeaza apa. Datorita temperaturii ridicate implicate si a uleiului incins, aceasta mancare se gateste extrem de repede. Acestea fiind explicate, prajitul in prepararea pizzei nu pare prea conventional, nu?

Cu toate acestea, exista mai multe variante de pizza prajita. In Napoli, unde acest aliment a fost inventat, se numește “pizza fritta” si exista doua tipuri. In primul rand, si cea mai veche versiune, se face prin luarea a doua discuri de aluat si plasarea umpluturii intre ele, iar apoi scufundand acest calzone cu totul in ulei incins, pentru a fi prajit. Cea de a doua varianta are o crusta prajita, creata prin luarea unui disc intins si aplatizat de aluat, bagat intr-o friteuza adanca cateva minute, pana se umfla. Prajit astfel, aluatul este crocant la exterior si moale in interior. Acesta este apoi acoperit cu sos de rosii si branza si copt intr-un cuptor cu lemne. Aceasta a doua versiune a castigat popularitate in New York in ultimii ani, unde este cunoscuta sub denumirea de “montanara pizza”.

In Scotia, pizza prajita in ulei este un aliment servit in strada si consta dintr-o felie deja coapta sau congelata sau o placinta cu tot felul de ingrediente, aruncata in friteuza. O varianta este scufundarea feliei de placinta, deja coapta sau congelata, in ulei incins, ceea ce se numeste pizza crocanta.

Istoricul pizzei prajite

O astfel de pizza, prajita in ulei, cu umplutura intre doua straturi de aluat, a fost un aliment comun pe strazile din Napoli pentru zeci de ani. Alte orase din Italia au propriile versiuni, cu nume diferite, ale aceluiasi aliment. Prajit in ulei, fara umplutura, un fel de gogosi, aluatul de pizza a fost vandut pe strazile din Napoli inca din 1910, desi initial vanzarea a pornit tot dintr-o pizzerie. In urma cu aproximativ 10 ani, pizzerul Antonio Starita a inceput sa-l prajeasca cu topping cu sos si branza si apoi sa-l coaca intr-un cuptor, la fel ca o pizza obisnuita. Acest fel de manacre este acum servit in mai multe restaurante din New York, precum si in alte orase din Statele Unite. Si in Scotia, acest aliment a fost popular in ultimii patruzeci de ani, continuand sa uimeasca in acesta tara, in mod traditional iubitoare de tot felul de fripturi.

 

Share: