Pizza napoletana. Caracteristici definitorii

Faimoasa pizza Napoletana este un tip de pizza originara din Napoli, fabricata din ingrediente simple si proaspete: aluat de baza, rosii crude, branza mozzarella proaspata, busuioc proaspat si ulei de masline. Una dintre carateristicile definitorii ale acestui tip de pizza este prezenta din ambundenta a sosului, mai mult decat a mozzarelei, lasand mijlocul aluatului umed sau ud, mai dificil, daca nu imposibil, de servit la felie. Din acest considerent, pizza napoletana este in general de mici dimensiuni, cu un diametru de 25 maxim 30 de centimetri. Pizza napoletana este pregatita, in mod traditional, la temperaturi foarte mari, de peste 400 de grade celsius, unde este lasata nu mai mult de 90 de secunde.

Scurt istoric

Pizza, asa cum o stim astazi, acoperita de branza si rosii, a fost inventata in orasul italian Napoli, desi aceasta a existat inca din anii 1700. Aduse in Europa de catre exploratorii din Peru, inca din secolul al 16-lea, rosiile au fost mult timp considerate a fi otravitoare, pana cand taranii saraci din Napoli le-au pus pe paine, descoperind delicioasa pizza de azi. Acest fel de mancare a devenit repede popular in randul turistilor care bantuiau cartierele sarace italiene pentru a testa specialitatile locale.

Cerinte de autenticitate

O pizza napoletana autentica are o crusta speciala facuta dintr-un aluat framantat cu o faina de grau italiana rafinata, de tip 0 sau 00, drojdie de bere proaspata, in niciun caz uscata, apa si sare. Aluatul trebuie framantat cu mana sau cu un malaxor cu viteza mică si format manual, fara ajutorul unui sucitor. Aluatul este acoperit cu sos de rosii, fior di latte, care este mozzarella facuta din lapte de vaca sau mozzarella di Bufala, din lapte de bivolita, busuioc proaspat si ulei de masline extra virgin. Este musai ca ingredientele sa fie toate proaspete si naturale, iar coacerea sa aiba loc intr-un cuptor de piatra si foc cu lemne.

Variante de pizza napoletana

Oficial, exista trei variante a acestui tip de pizza:

Pizza Marinara, care este acoperita cu rosii, usturoi, oregano si ulei de masline extra virgin. Pizza Marinara, care nu are branza, este numita astfel pentru ca a fost pregatita initial, in mod traditional de “la marinara”, sotia marinarului pentru sotul ei, atunci cand se intorcea din excursiile de pescuit din Golful Napoli.

Pizza Margherita, care este acoperita cu rosii, mozzarella proaspeta feliata, busuioc proaspat si ulei de masline. Cunoscuta ca fiind pizza napolitana in stil clasic, acest tip de pizza a fost denumit in onoarea reginei Margherita de Savoia, care a savura-o atunci cand a vizitat Napoli, pizza fiind in culorile steagului italian: rosu (tomate), alb (mozzarela) si verde (busuioc proaspat).

Pizza Margherita Extra, care, spre deosebire de varianta simpla, foloseste mozzarela din lapte de bivolita.

Share: