Bugetul de Paște – Scurt Ghid pentru Cumpărături Istețe

Perioada sărbătorilor de Paște aduce întreaga familie împreună și reprezintă pentru toți un moment de liniște și de împlinire unic în an. De cele mai multe ori, în goana de a îndeplini dorințele tuturor, punând pe masă felurile preferate de mâncare, dar și mici cadouri, bugetele familiei se consumă rapid, devenind extrem de greu de gestionat.

Un studiu IRES realizat în anul 2016 arată faptul că, în ceea ce priveşte bugetul, doi din zece români vor cheltui peste 600 de lei pentru masa de Paşte, 20% nu au stabilit încă o sumă exactă, 19% vor cheltui între 400 şi 600 de lei, iar 14 % au un buget mai mic de 200 de lei.

Există câteva metode, ce vă pot ajută să petreceți un Paște îndestulat și fericit, fără ca bugetul dumneavoastră să fie afectat.

  • Prioritatea lunii trebuie să rămână achitarea facturilor și/sau a ratelor lunare. Doar după ce acestea au fost scăzute din buget, puteți pregăti și listele pentru Paște. În caz contrar, este posibil să cumpărați mai mult decât puteți susține și să fiți nevoiți să amânați plata facturilor, acest lucru având un efect grav asupra lunii următoare.
  • Întocmiți o listă de cumpărături cât mai apropiată nevoilor dumneavoastră reale. Mai ales în ceea ce privește achizițiile perisabile precum fructele și legumele, dar și pâine, nu cumpărăți în exces – acestea se vor strica rapid, iar dumneavoastră veți irosi o sumă considerabilă.
  • Una dintre cele mai practicate tradiții de Paște este reînnoirea garderobei. Înainte de a merge la cumpărături, analizați-vă cu atenție hainele și decideți dacă aveți neapărat nevoie de mai multe obiecte vestimentare. Dacă doriți totuși să vă înnoiți, ar fi bine să selectați articole vestimentare ce se potrivesc cu cele pe care le aveți deja. În plus, recomandarea noastră este să cumpărați un produs simbolic, precum o cămașă, o eșarfă sau un tricou.
  • Alegeți să vă îndreptați către piață în detrimentul supermarketurilor. Aveți avantajul de a cumpăra produse la prețuri accesibile și de a alege dintr-o gamă largă, de la legume, verdețuri, fructe, brânzeturi și chiar carne.

Noi credem că perioada sărbătorilor pascale reprezintă în primul rând echilibrul: în familie, în gânduri și în bugete, dar și dorința de schimbare și de mai bine. În aceste zile în care toată lumea este în căutarea celor mai bune ingrediente, celor mai frumoase cadouri, o atitudine echilibrată este o atitudine câștigătoare. Paște fericit!

Share: