7 trucuri istețe de educație financiară pentru copii la început de an școlar
Cu siguranță ați fost martori, cel puțin o dată în viață, la o astfel de scenă: pe stradă un copil încearcă să își convingă mama să îi cumpere o jucărie. Mama îi spune că nu are bani suficienți la ea și de aceea nu îi poate achiziționa jucăria dorită.
Copilul se uită în jur și strigă fericit: Mami, mami, uite un bancomat! El o să îți dea bani! Mama se uită la bancomat și exclamă: Bancomatul acesta nu funcționează! Copilul începe să plângă și să strige.
Pentru a evita astfel de situații, încercați să introduceți educația financiară în viața copiilor dumneavoastră chiar de la vârste mici. ABC-ul educației financiare se învață în copilărie, iar începutul de an școlar este un prilej foarte bun pentru a le explica celor mai mici membri ai familiei ce înseamnă un buget și cum se realizează administrarea banilor. Chiar dacă la început aceștia vor fi reticenți, cu metodele potrivite vor deprinde obiceiuri financiare sănătoase.
Dar cum îi puteți învăța pe copii să economisească? Nimic mai simplu:
- Pușculița pentru achiziții comune
Educația ar trebui să înceapă cât mai curând posibil. O lecție importantă dar și distractivă este aceea de a pleca într-o excursie la care copilul să fie alături de părinți în realizarea și distribuirea bugetului.
Pentru a-i trezi interesul, copilul ar trebui să fie implicat în deciziile privind alegerea locului de cazare și activităților de recreere, dar respectând bugetul impus de părinți. Aceasta este o tactică importantă, deoarece copilul învață că achizițiile trebuie să respecte o anumită limită, că nu trebuie să depășească bugetul.
În al doilea rând, începe să economisească bani. La început, pot fi sume mici pentru a-și cumpăra prăjituri, biscuiți sau poate chiar o jucărie. Dacă într-o lună copilul dumneavoastra va reuși să facă o achiziție cu banii din pușculiță, va fi foarte fericit.
- Alocația lunară
Alocația lunară pentru un copil este de 84 lei. Această sumă poate fi subiectul unei lecții financiare importante deoarece fiecare copil trebuie să-și planifice pe ce să o cheltuiască sau dacă vrea să o economisească timp de mai multe luni pentru a achiziționa un obiect de valoare mai mare. Respectarea acestor decizii este foarte importantă în educația financiară a copilului.
- Cont bancar
Tot mai multe bănci au incluse în oferta lor depozite sau planuri de economii speciale pentru copii. Un astfel de plan de economisire este o lecție utilă pentru un copil: va știi exact câți bani are și mai mult, că în funcție de alegerile financiare pe care le face, peste un an sau doi își va putea achizitiona o bicicletă sau un alt obiect valoros. Ce motivație poate fi mai puternică decât aceasta?
- Board games
Despre economisire se poate învăța și prin joacă. Monopoly, un board game clasic, este foarte util pentru că îi învață pe cei mici despre administrarea banilor și despre consecințele alegerilor financiare.
- Plata pentru munca efectuată
Munca îi învață pe copii cum să fie mai responsabili cu banii. În România, cu acordul părinților, un copil se poate angaja de la 16 ani. Dacă nu vreți să înceapă munca de la acea vârstă, îi puteți plăti activitățile pe care le face în casă: curățenie, spălarea rufelor și vaselor etc.
- Implicați chiar și cei mai mici membri ai familiei în competiții și întreceri
Pe lângă stimularea imaginației copiilor, exercițiile practice sunt esențiale. Mergeți la cumpărături împreună cu copiii. Fiecare trebuie să cumpere produse alimentare respectând o limită de buget. Câștigă persoana care va avea numărul cel mai mare de produse diferite în coș. Acest lucru înseamnă compararea prețurilor, căutarea promoțiilor și alegerea produselor celor mai ieftine.
- Discutați despre cheltuielile familiei
De ce este economisirea importantă? Indiferent de vârstă, încercați să îi răspundeți la această întrebare copilului dumneavoastră și să îi explicați ce înseamnă și cât de mari sunt cheltuielile pe care le aveți de făcut: valoarea facturilor, a ratelor și a sumei alocate pentru mâncare și să faceți totalul împreună. Așa va învăța importanța planificării unui buget și a economisirii.