4 pași simpli pentru schimbarea obiceiurilor financiare

Se spune că economiile mari încep cu economiile mici, iar cheia pentru siguranța și independența financiara la care visăm cu toții, este coerența.

Însă natura umană, precum și concepția larg răspândită despre bogăție reprezintă niște obstacole puternice în procesul de economisire. Care este, deci, soluția pentru un plan de economii regulat?

Unul dintre cele principalele motive ce stau în calea economisirii este confortul sau rezistența la schimbare și teama de a încălca regulile. Oamenii de știință și psihologii confirmă tendința oamenilor de a repeta acțiunile cunoscute, familiare.

Care este legătura între această tendință și planul de economii? Obiceiurile dezvoltate sunt foarte greu de schimbat. Astfel, dacă v-ați obișnui să economisți în mod regulat, v-ar fi foarte dificil să vă schimbați comportamentul: să cheltuiți toate veniturile sau să vă împrumutați va necesita un efort imens.

Putem afirma, astfel, că obiceiurile financiare, ca oricare alte obiceiuri, pot fi schimbate rapid, urmând trei 4 pași simpli:

1.Construiți-vă un sistem simplu de economisire

În primul rând, aveți nevoie de un sistem automat care nu va necesita implicarea voastră permanentă și nici o atenție de lungă durată. Un astfel de exemplu simplu de sistem de economisire automat este redirecționarea unei sume din contul curent într-un cont de economii.

  1. Începeți schimbarea încă de azi, pentru un viitor fără datorii

O altă trăsătură a naturii umane este aceea de a se concentra pe nevoile din prezent în dezavantajul viitorului. Astăzi va fi întotdeauna mai important decât mâine, iar cheltuielile imediate au prioritate față de economii.

Pentru ca mâine să conteze, setați-vă niște obiective de viitor ce pot fi îndeplite cu ajutorul economiilor (fie că este vorba de schimbarea mobilei de bucătărie, o casă sau chiar o vacanță exotică).

  1. Începeți cu sume simbolice

O soluție extrem de interesantă pentru această problemă a fost propusă de economistul american Richard Thaler și de colegii săi.

Ei au introdus în mai multe companii un program de economisire pentru angajați, prin care aceștia reușeau să economisească o mică parte din salarii pentru început, iar la creșterile de salarii și bonusurile ulterioare, să crească aceste sume.

Acest studiu arată importanța începerii unui plan de economii regulate chiar cu sume simbolice, astfel încât să se construiască obiceiuri financiare bune. Toate creșterile ulterioare, bonusuri sau venituri suplimentare sunt motivul perfect pentru a crește rata de economisire.

  1. Economiile nu înseamnă austeritate, mențineți-vă stilul de viață

De cele mai multe ori procesul de economisire este sinonim cu sacrificiul, reducerea cheltuielilor, chiar o limitare a stilului de viață și deci nefericire.

Dar, oare, planul de economii înseamnă exclusiv austeritate? Este posibil să economisiți în mod regulat și să vă mențineți în același timp stilul de viață?

Psihologii laureați ai Premiului Nobel, Daniel Kahnemam și Amos Tversky, arată că un plan sistematic de economii va avea succes doar dacă va păstra modul actual de viață pentru că oamenii urăsc cel mai mult pierderile. Iar a economisi este considerat a fi o pierdere: calitatea vieții nu se îmbunătățește și astfel eforturile noastre nu sunt răsplătite.

Mai mult, cei doi psihologi susțin că, dacă vă doriți independență și siguranță financiară, trebuie, în primul rând, să vă analizați veniturile.

Pentru a realiza un plan eficient de economisire, aceștia susțin că trebuie să încercați să vă creșteți veniturile și să transferați toate veniturile suplimentare în contul de economii. Desigur, o condiție vitală este ca, în același timp, să nu vă creșteți cheltuielile.

Cheia pentru a economisi în mod regulat?

Începeți cu sume mici și construiți-vă obiceiuri sănătoase. Sistemele automatizate oferite de bănci pot fi, de asemenea, un aliat de nădejde. Cu cât începeţi mai repede, cu atât mai bine.

Share: