7 recomandări pentru un buget de vacanță isteț

Cum vine vara, cum ne gândim la vacanțe, însă uneori, bugetul ne limitează şi ne pune bariere. Psihologii spun că suntem predispuși să cheltuim mai mult în sezonul cald, pentru a ne motiva să rămânem activi și conectați la tot ce ne înconjoară.

Fie că alegeți să mergeți la terase ori să petreceți o săptămână la mare, un buget isteț este cheia unei veri reușite. Cum să faceți să mențineți resursele financiare pe un trend favorabil? Iată 7 recomandări utile:

  1. Construiți din timp un buget isteț

Înainte de a pleca în orice concediu, ar fi bine să vă faceți planuri serioase cu bugetul pe care îl aveți la dispoziție. Cu toții ne dorim o vacanță în Maldive, însă așteptările trebuie să corespundă și cu realitatea.

  1. Luați în calcul și cheltuieli neprevăzute

Pe lângă bugetul de bază pe care trebuie să îl dedicați vacanței, ar fi bine să aveți și o rezervă pentru orice ar putea apărea pe parcurs: taxe locale, amenzi, parcări costisitoare, probleme de sănătate și altele.

  1. Înainte de a pleca, achitați facturile de utilități

Pentru a elimina orice provocare la întoarcerea din vacanţă și pentru a evita suspendarea serviciilor (ex. de telefonie, de televiziune prin cablu, energie etc.), este recomandat să achitați toate facturile restante sau curente. Astfel veți fi cu plata la zi și veți scăpa de griji.

  1. Evitați cumpărăturile last-minute

Febra pregătirilor, mai ales în cazul unei plecări pentru cel puțin o săptămână, pare să scoată la iveală niște nevoi materiale ascunse. Când pregătiți bagajul, va exista întotdeauna ceva care lipsește și care trebuie cumpărat. Evitați să faceți astfel de cheltuieli pe ultima sută de metri.

  1. Nu depășiți limita de buget pe care ați stabilit-o inițial

Suveniruri pentru părinți, pentru prieteni, tentații la orice pas și lista continuă. Este foarte greu să rezistați vitrinelor de magazine cochete, însă una dintre cele mai importante recomandări, pentru a avea grijă de bugetul de vacanță, este să nu depășiți limita stabilită inițial.

  1. Salvaţi toate cheltuielile într-un fișier electronic

Creaţi un fişier excel, pe care să-l puteţi accesa de oriunde. Dacă simțiţi nevoia să aveţi control absolut asupra resurselor financiare, vă puteți nota toate cheltuielile pe care le faceți. Așa veți putea avea buget și pentru când reveniți acasă. Aşa veţi monitoriza cheltuielile, nu veţi depăşi bugetul alocat, ba chiar puteţi rămâne cu bani. Iar când reveniţi acasă, vă va fi mai uşor să calculaţi bugetul întregii excursii.

  1. Pur și simplu bucurați-vă de vară

Indiferent unde mergeți, încercați să găsiți bucuria și în altceva decât în lucrurile materiale. Prezența unor prieteni, un peisaj remarcabil și o oră pe o plajă cu nisip fin, pot schimba radical percepția dvs. asupra bugetului aparent limitat.

Share: