9 moduri prin care vă sabotați finanțele
Uneori lipsa de planificare vă face să vă sabotați propriile eforturi, în timp ce în alte cazuri sunt obiceiurile proaste de cheltuială. În orice caz, nu este ușor să schimbați comportamente sau tipare folosite îndelung – mai ales atunci când nu recunoașteți că aveți o problemă.
Dacă vă descurcați foarte bine pe hârtie dar, în realitate, nu reușiți să aveți rezultatele financiare dorite, este posibil ca de vină să fie modul în care vă raportati la bani. Vă prezentăm mai jos 9 metode prin care vă sabotați pe dumneavoastră și finanțele personale în fiecare zi:
#1: Încercați prea tare să țineți pasul cu vecinii sau prietenii
Dacă aveți prieteni care trăiesc pe picior poate fi foarte dificil să vă descurcați cu finanțele proprii – mai ales dacă vreți să țineți pasul cu ei. Dacă ajungeți să cheltuiți la fel ca ei dar fără a avea veniturile lor, acest lucru poate duce, cu ușurință, la o spirală de stres, regrete și datorii.
Atunci când vine vorba de bani, mai mult decât în alte cazuri, întotdeauna evitați să vă comparați cu alții. Dacă faceți tot ce puteți cu bugetul pe care îl aveți, poate nu veți reuși să achiziționați multe lucruri extravagante sau scumpe, însă nu veți avea datorii.
#2: Folosiți împrumuturile ca o completare la venituri
Multe persoane se gândesc la împrumuturi ca la un rău este posibil să folosiți împrumuturile în mod responsabil. Majoritatea au nevoie de un împrumut pentru a cumpăra o locuință sau o mașină. Și fără împrumuturi, multe afaceri nu ar reuși să pornească. Dar împrumutul devine o problemă atunci când îl folosiți fără să vă gândiți. Dacă folosiți cărțile de credit pentru a cumpăra lucruri de care nu aveți nevoie sau pe care nu vi le permiteți, veți plăti zeci sau chiar sute de lei ca dobândă în fiecare an. În loc să folosiți împrumuturile ca o suplimentare a veniturile, folosiți-le doar când aveți absolute nevoie de ele.
#3: Cumpărați primul lucru pe care îl vedeți fără a face vreo comparație între produse
Prețurile variază la aproape orice produs, de la abonamente lunare la asigurări, haine, produse alimentare, mașini etc. Dacă nu căutați cea mai bună ofertă, aveți mari șanse să plătiți în plus.
Chiar dacă pentru unele achiziții majore (precum locuința sau mașina) aveți nevoie de săptămâni de căutări, ar trebui să comparați prețurile pentru orice produs care vă interesează. Din fericire, puteți compara prețurile la aproape toate produsele, online, cu mare ușurință pe site-uri dedicate. Comparând vă asigurați că veți găsi cea mai bună opțiune pentru dumneavoastră.
#4: Vă schimbați mașina la câțiva ani
Dacă aveți obiceiul de a vă schimba mașina odată la câțiva ani, opriți-vă. Luați în considerare faptul de a vă păstra mașina câțiva ani în plus, plătind-o integral. Iar când nu mai plătiți o rată lunară și vă bucurați de bani, s-ar putea să nu mai considerați că o mașină nouă merită.
#5: Să plătiți doar suma minima de plată la cardurile de credit
Cardurile de credit cu dobânzi mari sunt vești proaste. Dar să plătiți doar suma minima de plată este dezastru. Plătind doar suma minima lunară doar amânați deznodământul și acumulați dobândă. Dar dacă veți plăti mai mult în fiecare lună, reușiți să vă achitați împrumutul mai repede.
#6: Economisiți din ce a rămas
Multe persoane își doresc să economisească bani dar nu știu cum. Astfel că abordează problema invers decât ar trebui – plătesc facturile, cheltuiesc cât vor și apoi încearcă să economisească. Dacă să economisiți din suma rămasă după toate cheltuielile nu vă ajută să aveți prea mulți bani în conturi, încercați să vă plătiți întâi pe voi. Setați-vă ca în ziua salariului să vi se retragă automat din cont o sumă care să fie depusă într-un cont de economii, vă asigurați că economisiți și nu vă păcăliți singuri.
#7: Refuzați să vă alcătuiți un buget lunar
Din diverse motive, multe persoane văd alcătuirea unui buget ca pe un obstacol între ei și viața pe care și-o doresc. Dar cei care își alcătuiesc bugetele în mod regulat, le văd așa cum sunt – instrumente care vă ajută să vă permiteți viața pe care o doriți.
Dacă aveți dificultăți cu banii, un buget poate fi exact lucrul de care aveți nevoie. Nici nu trebuie să fie restrictive. Gândiți-vă la bugetul lunar ca la un plan pentru banii pe care îi primiți – pur și simplu prioritizați ce este mai important pentru voi. Deci dacă vreți să planificați o vacanță sau o achiziție mai mare, puteți să faceți acest lucru. Bugetul lunar este făcut pentru a vă ghida cheltuielile, pentru a vă reduce cheltuielile inutile și pentru a vă ajuta să economisiți întâi.
#8: Aveți hobby-uri scumpe
Dacă aveți un hobby scump și nu reușiți să economisiți mai mulți bani, nu trebuie să vă întrebați de ce. Să mergeți la toate meciurile echipei preferate, să jucați golf sau să colecționați antichități sunt activități care vă pot dezechilibra financiar dacă nu sunteți atent. Acest lucru nu înseamnă că nu trebuie să aveți hobby-uri, dar aveți grijă să vi le permiteți înainte de a investi în ele.
#9: Uitați să economisiți pentru pensie
Este ușor să vă gândiți că veți economisi pentru pensie mai târziu, dar ce se întâmplă când nu o faceți? Din nefericire, răspunsul este că va trebuie să vă mulțumiți cu o pensie mică, sub nivelul standardului de viață cu care erați obișnuit. Fie că sunteți angajat sau aveți o afacere, viitorul pensiei dumneavoastră depinde de voi.
Încetați să vă sabotați și schimbați-vă comportamentul chiar acum. Dacă înțelegeți ce vă ține pe loc, puteți să înțelegeți și de ce. Iar de aici, puteți crea un plan care să vă împiedice să vă sabotați și care să vă ajute să avansați. Nu lăsați auto-sabotarea să stea între voi și obiectivele voastre financiare.