Durata de viata a unei baterii auto

Te-ai intrebat vreodata care este durata de viata a unei baterii auto? In mod normal, o baterie auto poate fi folosita intre 4 si 6 ani. Cu toate acestea, din cauza unor factori externi cum ar fi conditiile meteorologice, stilul tau de condus si faptul ca nu este intretinuta si factori interni cum ar fi tipul de masina, pot duce la scurtarea duratei de viata a unei baterii auto. Daca vrei sa iti cumperi o baterie auto foarte buna, ai aici un top 3 acumulatori auto.

In cele din urma din cauza acestor factori, bateria auto trebuie schimbata mai des, dar asta nu inseamna ca o veti face de fiecare data. Daca nu vrei sa mai investesti o suma mare de bani intr-un timp foarte scurt, iar pe de alta parte vrei sa dublezi durata de viata a unei baterii auto, pasii pe care ii descriem mai jos, cu siguranta te vor ajuta in acest sens.durata de viata a unei baterii auto

  1. Condu frecvent pe distante lungi pentru a reincarca bateria auto

Potrivit spuselor unor specialisti, calatoriile cu masina pe distante scurte, nu fac altceva decat sa micsoreze durata de viata a bateriei. Bateriile auto se incarca complet pe distante mari si mai precis dupa 8 ore de condus.

In cazul in care o baterie auto nu este incarcata la capacitate maxima, pe placile din interiorul ei se formeaza cristale care vor impiedica pe viitor o incarcare completa a bateriei auto.

Daca timpul estimat pentru incarcare bateriei auto este de 8 ore, asta nu inseamna ca trebuie sa conduci 8 ore pentru a o incarca dar poti face alti pasi care te vor ajuta in acest sens. Incearca pe cat posibil, sa nu aduci multi consumatori externi care sa consume din baterie si chiar este indicat sa folosesti doar daca este necesar consumatorii care vin preinstalati din fabrica pe masina.

  1. Pastrarea bateriei auto la o temperatura optima

De obicei, bateria auto poate rezista la diferite temperaturi, dar caldurile extreme si frigul extrem pot cauza probleme. Temparaturile calde peste medie, pot evapora lichidul din bateria auto, ceea ce poate duce la imposibilitatea de a mai reincarca bateria auto, care inevitabil duce la scurtarea duratei de viata a bateriei.

Temperaturile scazute vor cauza descarcarea bateriei auto si chiar inghetarea unor elemente din interiorul acesteia. Daca pe timpul iernii, nu vei folosi prea des masina, este indicat sa o scoti de pe masina si sa-I gasesti un loc unde temperatura este optima pentru aceasta.

  1. Investeste intr-un aparat pentru incarcarea bateriei auto

Daca te-ai hotarat ca in lunile reci sa nu folosesti masina personala, i-a in calcul faptul ca, daca masina nu este folosita, bateria auto va avea de suferit, deci dupa anotimpul rece va trebui sa investesti intr-o baterie noua.

Indicat ar fi, ca bateria auto sa fie incarcata complet o data la 6 saptamani, dar tine cont ca nu este sanatos pentru aceasta sa o tii mereu la incarcat.

Asa ca, pe toata durata cat nu vei folosi masina, este bine sa o incarci o data la 6 saptamani la in incarcator special pentru baterii auto iar in tot acest timp poti monitoriza si tensiunea acesteia si poti chiar ajusta incarcarea.

  1. Mentine curata bateria auto

Pentru a prelungi durata de viata a bateriei auto, este indicat sa cureti bornele si capetele cablurilor cu bicarbonat, apa si o perie nemetalica pentru a evita un scurt circuit din cauza unei miscari bruste.

Curatarea unei baterii auto se face chiar daca pe borne nu au aparut semne de coroziune, deoarece in cazul in care deja apar semne de coroziune, este cazul sa te gandesti la inlocuirea acesteia.

  1. Testeaza bateria auto

Testarea baterie auto se face cu un tester special, prin verificarea solutiei de electrolit din fiecare celula. Dupa ce testerul a facut inregistrarea, noteaza pe o hartie iar la urmtoarea testare a solutiei de electrolit, daca testerul inregistreaza in plus cu 10 grade F, adauga 0.04 iar daca inregistreaza cu 10 grade mai putin, scade cu 0.04.

Daca dupa cateva inregistrari cu testerul, se obtin rezultatea mai mari de 0.05 in plus sau in minus, este clar ca va trebui sa inlocuiesti bateria auto. In aceasta situatie nu uita sa arunci un ochi pe topul acumulatorilor auto recomandat la inceputul articolului.

Share: