Crăciun bogat cu un buget rezonabil. Rețete de economisire

Cu toții ne dorim să punem pe masă de sărbători bucate alese și să oferim darurile preferate celor dragi, însă luxul aparent în fața apropiaților poate lăsa în urmă datorii greu de acoperit.

Pentru a te încadra în bugetul pe care îl ai la dispoziție, anul acesta îți recomandăm să te pregătești de sărbători cu o nouă perspectivă: abordează tradiția într-o manieră creativă, care îți permite să îți bucuri familia, dar și să economisești.

Poți tăia cel puțin trei lucruri costisitoare de pe lista de cumpărături, dacă respecți bugetul isteț calculat de tine. Iată aici câteva sfaturi practice:

  1. Optează pentru un brad artificial. Deși suntem obișnuiți încă din copilărie cu mirosul de brad natural, cu toții știm că nu durează și că oricum acele încep să se scuture pe jos destul de repede. Un brad artificial poate fi refolosit ani la rând, iar când pare să cedeze, poate fi dat la reciclat.
  2. Reciclează decorațiunile. Dacă îți place să schimbi decorațiunile de la an la an, poți opta pentru versiunea handmade a acestora (cu o pungă de popcorn poți face o ghirlandă superbă de fulgi de zăpadă). Iar dacă îți rămân cele de anul trecut, folosește-le pentru a face felicitări din ele sau alte lucruri inedite.
  3. Adoptă rețetele bunicii. Poți pregăti un desert din maxim 5 ingrediente, deloc costisitoare (ouă, făină, zahăr, apă și scorțișoară)? Bunica ta îți va răspunde răspicat că da. În plus, le poți împacheta frumos și le poți oferi sub formă de cadou de Crăciun prietenilor la care mergi în vizită.
  4. Pregătește meniul din timp. Dacă știi exact câte persoane vor veni la tine în vizită, calculează exact de câte porții ai nevoie. Mâncarea pe care nu o arunci înseamnă bani economisiți. Gândește-te la ingrediente simple și eficiente din punct de vedere cost. Spre exemplu, cu o pungă de mălai, poți găti mămăligă pentru cel puțin 10 invitați.
  5. Oferă cadouri creative. Pune-ți îndemânarea la încercare și fii tu unul dintre elfii lui Moș Crăciun. Cu un carton frumos decupat, pus pe un borcan cu o lumânare-pastilă în interior, poți obține o decorațiune de efect. Dacă îți place să împletești, o pereche nouă de mănuși ar putea bucura pe oricine.
  6. Apelează la cadourile pe care le-ai primit. Mai știi borcanul acela de magiun pe care ți l-a dat mama ta la plecare? Dar vinul acela de țară pe care ți l-a îndesat bunicul tău în rucsac? Acum e un moment potrivit să le scoți din cămară și să le împarți cu prietenii tăi.
  7. Fă-ți un buget isteț pentru excursii. Dacă pleci la munte, ar fi bine să îți faci plinul de benzină dinainte și să calculezi din timp exact cât poți aloca pentru cazare și mâncare. În plus, pentru a economisi, poți opta pentru gustări reci pregătite de acasă, pe care să le iei cu tine.

În acest an folosește-ți imaginația pentru cadourile și meniurile de sărbători și bucură-te de reacțiile celor dragi și scapă de grijile produse de lipsa banilor.

Share: