5 pași simpli – Cum să ne gestionăm bugetul astfel încât să ne permitem mai mult
Atunci când cheltuielile noastre devin atât de mari încât consumă aproape întregul buget al familiei, este timpul să ne gândim la schimbarea unor obiceiuri sau chiar să ne regândim comportamentul financiar.
Chiar dacă pare un lucru greu de făcut, unele dintre aceste obiceiuri pot fi schimbate în așa fel încât să nu afecteze calitatea vieții noastre de zi cu zi. Cum să gestionăm bugetul pentru o viață fără restricții?
- Primul pas al acestei schimbări poate să înceapă cu analiza facturilor lunare. Cu siguranță în fiecare familie există câteva cheltuieli inutile, la care putem renunța. De exemplu, dacă toți cei din casă sunt abonați la diferite rețele de telefonie mobilă, transferul la aceeași rețea poate fi o soluție eficientă. Nu doar că vă bucurați de tarife preferențiale și alte promoții, dar reprezintă o reducere semnificativă a costurilor pentru întreaga familie. În plus, datorită facilității de a ne putea păstra numărul, portarea în altă rețea va fi insesizabilă.
- O analiză atentă asupra facturilor la energie electrică, gaze naturale și altele ne poate schimba comportamentul. De exemplu, dacă scoatem aparatele electrocasnice din priză și alegem să dezactivăm Wi Fi-ul, atunci când nimeni nu este acasă, ne putem bucura de economii vizibile.
- O altă idee pentru un buget isteț este de a verifica lista de cumpărături. Nu trebuie să renunțăm la produsele preferate, însă, uneori trebuie să schimbăm locul în care ne facem cumpărăturile. Chiar dacă este mai ușor să mergem la magazinul din apropierea locuinței noastre, putem merge pe jos câteva sute de metri distanță, la un supermarket, pentru a beneficia de oferte speciale și de o selecție mai bogată a produselor.
- Deoarece sezonul cald este aproape, putem folosi inteligent aerul condiționat sau alte dispozitive care păstrează temperatura optimă în casă sau în mașină, făra a aduce costuri suplimentare. Atunci când pornim la drum, să lăsăm geamurile deschise pentru o perioadă de timp pentru a creea curentul de aer necesar aerisirii şi scăderii în continuare a temperaturii. După câteva minute putem închide geamurile şi să pornim climatizarea pe „rece”.
- Atunci când ne dorim o vacanță departe de casă, însă cheltuielile sunt prea mari și ne-ar putea afecta bugetul pe o perioadă mai lungă de timp, putem opta pentru vacanțele last minute. Deși pe piața din România au păstruns relativ de puțină vreme, acestea sunt cea mai bună alegere dacă locul de muncă permite un concediu imediat. Astfel, chiar și cu un buget redus, destinațiile de vis devin accesibile.
Aceste economii nu ne afectează deloc stilul de viață și ne aduc, în plus, economii importante pe care le putem folosi pentru a ne achita datoriile la timp.
Dacă, însă, aceste economii nu pot echilibra deficitul din bugetul lunar, este necesară o listă detaliată a cheltuielilor pe termen mediu (câteva luni) sau chiar lung (un an), iar o atitudine mai responsabilă și mai atentă se va impune.