Conflictele din Orientul Mijlociu sunt cat se poate de reale, la fel ca si victimele acestora. Cauzele, in schimb, nu sunt foarte clare, dar nici nu parem a fi foarte interesati sa le aflam. Si tocmai asta ar fi lucrul cel mai important de stiut, pentru ca atunci cand cunosti cauzele, gasesti si solutiile.

Europa pare sa se gandeasca doar la cum sa opreasca valul de refugiati, si, in afara de garduri, nu-i trece nimic altceva prin minte. Si se mai gandeste la ceva coana Europa: cum sa scape de ei, odata ajunsi aici, repartizandu-i prin toate tarile Uniunii Europene. Prin toate tarile dispuse sa-i accepte, desigur. Ma intreb totusi, de ce Germania si Franta ii accepta, daca pe urma vrea sa scape de ei? Nu-i poate opri inainte sa ajunga in Europa? Sau nu se doreste, de fapt, oprirea lor? Atunci, cine si de ce?

O alta problema: refugiatii sunt cu adevarat refugiati, sau sunt emigranti economici? Pentru ca, de regula, cineva care fuge din calea razboiului, se refugiaza nu foarte departe de casa, asteptand sa se intoarca imediat dupa ce armele vor fi tacut. Ce anume poate determina un refugiat sa abandoneze aceasta idee, pentru a se pune in mars fortat pentru mii de km, lasand in urma totul: casa, familie, prieteni, stil de viata? Chemarea lui Merkel? Speranta unei vieti mai bune? Cum poate cineva sa creada ca va avea o viata mai buna intr-o tara din ce in ce mai ostila?

Pe de alta parte, europenii care cred inca in ideea ca „bine faci, bine gasesti” si care spera ca acesti refugiati/emigranti economici sa se integreze in societatea noastra democratica, au dreptate sau nu? Putem integra niste oameni cu conceptii complet diferite de ale nostre si care aici traiesc intr-un autoizolament aproape total, cu legi proprii, cu tribunale proprii, cu propria lor religie si obiceiuri? Cine vede acest comportament ar putea crede ca acestor oameni nu le place deloc societatea noastra. Si atunci, de ce vor sa vina cu totii aici? Doar pentru ca se castiga ceva mai bine? Sau totul face parte dintr-un plan strategic, bine pus la punct? Ti se pare ca exagerez, ca bat campii, cititorule? Atunci de ce atentatorii nu provin din randul proaspetilor refugiati/emigranti, ci din a doua sau chiar a treia generatie de imigranti? E doar o coincidenta sau o dovada a faptului ca integrarea lor este doar o iluzie? Una care ne va costa foarte scump.

PS: Cred ca unitatea de masura a integrarii ar trebui sa fie antena parabolica.

Share: