4 sfaturi utile pentru a combate efectele psihologice ale datoriilor

Atunci când împrumutați bani de la o bancă sau de la prieteni, sunteți sigur că veți putea să rambursați datoria. Însă pot apărea evenimente imprevizibile precum boala, pierderea locului de muncă și deci incapacitatea de a obține venituri.

Această situație poate provoca frustrare, reduce stima de sine și duce la depresie și la imposibilitatea de a vă elibera de grija datoriilor. Atunci când vă lăsați guvernați de frustrări și de griji, sunteți predispuși să vă comportați nepotrivit pentru o astfel de situație: să contractați un nou împrumut pentru a achita restanțele, ceea ce, de cele mai multe ori, echivalează cu o spirală a datoriei, să fiți agresivi față de cei care vă critică sau chiar să abandonați orice formă de acțiune, fiind convinși că nu se mai poate face nimic.

Fiecare din aceste comportamente este însoțit de gânduri negative despre datorie, de rușine, de invidie față de persoanele de succes și de aruncarea vinei asupra altor persoane pentru problemele dumneavoastră. Este dificil să trăiți cu o stare negativă permanentă și fără a vă bucura de viață.

Psihologii consideră că opțiunea cea mai rea este fuga de problemă. A fugi de o situație neplăcută nu înseamnă rezolvarea ei, ci doar amânarea. Mai devreme sau mai târziu creditorul își va cere banii inapoi. Cea mai eficientă soluție este rezolvarea problemei.

  1. Scăpați de sentimentul de rușine

Nu sunteți singura persoană aflată în incapacitate de a-și plăti datoriile. Nu este vina nimănui că astfel de situații au loc, așa că renunțați la rușine și la inactivitate. Această schimbare de atitudine vă îmbunătățește starea de spirit și vă oferă energie.

  1. Contactați creditorul

Contractați creditorul pentru a-i comunica situația în care vă aflați și mai ales faptul că aveți dificultăți cu rambursarea datoriei. Împreună cu acesta puteți găsi condiții de rambursare avantajoase pentru dumneavoastră ca de exemplu: rate mai mici, o perioadă de grație, reduceri de dobânzi.

Este important să demonstrați că doriți să achitați datoria imediat ce vă rezolvați problemelele financiare. Interesul creditorilor este de a-și recupera banii, de aceea vor discuta cu dumneavoastră și vor găsi o soluție.

  1. Contactați compania de colectare debite

În cazul în care creditul dumneavoastră restant a ajuns deja la o companie de colectare debite, luați legătura cu aceasta pentru a găsi condițiile avantajoase pentru ambele părți. Cu cât veţi contacta mai rapid compania, cu atât mai repede puteţi găsi o soluţie amiabilă şi convenabilă.

  1. Credeți în reușită

Singura atitudine corectă este să credeți că sunteți capabili să depașiți problemele și să controlați situația. Încrederea în dumneavoastră este elementul esențial pentru reușită.

Discutați despre datoriile dumneavoastră fără teamă și ajungeți la o înțelegere cu creditorul pentru a le rambursa.

Dacă doar vă lăsați pradă gândurilor negative referitoare la probleme, fără a vă face în schimb vreun plan de a le rezolva, nu veți reuși să ieșiți din situația în care vă aflați.

Share: